Israelul a eliberat 124 de activisti pro-palestinieni pe care i-a tinut prizonieri timp de 10 ore la granita cu Iordania, dupa ce a interceptat luni flota cu ajutoare umanitare care se indrepta spre Fasia Gaza, anunta BBC. Alte cateva sute de activisti vor fi eliberati in urmatoarele doua zile.

Cel putin zece persoane aflate in flotila pro-palestiniana au murit in urma atacului fortelor israeliene, patru dintre acestia, cetateni turci, ducand la apeluri pentru Israel de a-si ridica blocada asupra Fasiei Gaza, intarita in 2007 cand gruparea militara Hamas a ajuns la putere.

"Toti strainii care se aflau pe flotila si au fost arestati vor fi eliberati incepand cu noaptea de marti", a anuntat biroul primului ministru israelian Benjamin Netanyahu.

Intre acestia se numara 50 de cetateni turci si 40 de britanici. In total, Israelul a arestat 682 de persoane cu 42 cetatenii diferite.

"Aceasta actiune, total impotriva principiilor dreptului international, este un inuman terorism de stat. Sa nu se gandeasca nimeni ca vom ramane tacuti in fata acestor fapte", a afirmat premierul Turciei, Tayyip Erdogan.

Seful guvernului israelian si-a exprimat regretul pentru victimele fortelor israeliene in urma incidentelor de luni dimineata, dar a subliniat ca blocada asupra Fasiei Gaza va continua.