Autoritatile poloneze au publicat marti transcriptul inregistrarilor continute de una dintre cutiile negre din aeronava prezidentiala care s-a prabusit pe 10 aprilie in Rusia. In tragedie si-a pierdut viata presedintele polonez Lech Kaczynski si toti ceilalti 95 de pasageri. Transcriptul arata ce s-a petrecut in aeronava, in aproximativ 40 de minute din zbor, si a fost publicat atat in rusa, cat si in poloneza, pe site-ul Ministerului polonez de Interne, transmite AFP.

Informatiile confirma rapoartele anterioare si arata ca pilotii nu au reactionat la alerta automata de pericol a aeronavei. Avertizarea "Pull up, Pull up" s-a repetat de cateva ori in ultimele 20 de secunde inainte de prabusire, dar pilotii avionului nu au reactionat. Cutia neagra a fost predata luni oficial Poloniei de catre investigatorii rusi.

In urma cu aproape o saptamana, investigatorul polonez Edmund Klich anunta ca echipajul "nu a reactionat la avertismentele indicatorilor de la bord, si anume terrain ahead (care avertizeaza cu privire la proximitatea solului) si pull up (a urca). Aceste avertismente au fost neglijate".

Unul dintre anchetatori a declarat, insa, ca generalul Andrzej Blasik, comandantul Fortelor aeriene din Polonia, se afla in cabina pilotului, impreuna cu o alta persoana neidentificata, inainte ca aeronava sa se prabuseasca. O dezvaluire care vine pe fondul speculatiilor potrivit carora pilotii au aterizat sub presiunea unor persoane straine aflate in cockpit.

Avionul Tupolev-154 care-l transporta pe presedintele Kaczynski, pe sotia acestuia, dar si oficiali de rang inalt, s-a prabusit, la 10 aprilie, incercand sa aterizeze langa Smolensk.