Banca Vaticanului este suspectata de implicare in operatiuni de spalare a banilor. Informatia a fost dezvaluita de cotidianul La Repubblica, care a anuntat ca parchetul din Roma a deschis o ancheta la Institutul pentru lucrarile religiei, institutie financiara cunoscuta drept banca Vatican. Institutul, care gestioneaza conturile ordinelor religioase si ale asociatiilor catolice, este o structura care beneficiaza de extrateritorialitatea acordata Statului pontifical, transmite Le Figaro.

In consecinta, banca Vaticanului nu este obligata sa respecte normele financiare in vigoare pentru institutiile italiene. Jurnalistii italieni scriu ca 10 banci italiene, printre care se afla si Unicredit si Intesa San Paolo, sunt de asemenea in atentia magistratilor. Justitia a descoperit ca banca Vaticanului gestiona conturi ale institutiilor italiene fara sa scrie insa numele titularului; singurul element de identificare era sigla IOR. Prin unul dintre aceste conturi, descoperit in 2004, "au fost transferate aproximativ 180 de milioane de euro in doi ani", scrie la Repubblica.

"Ipoteza anchetatorilor este ca persoane care isi au rezidenta fiscala in Italia folosesc IOR ca paravan pentru a ascunde diferite delicte, precum frauda sau evaziunea fiscala", precizeaza cotidianul. In urma cu un an, conducerea bancii Vaticanului a fost preluata de Ettore Gotti Tedeschi, fostul sef pe Italia al bancii spaniole Santander. Ettore Gotti Tedeschi l-a inlocuit atunci pe Angelo Caloia, celebru pentru fraza: "Daca banii sunt excremente ale diavolului, noi, crestinii, trebuie sa reusim sa-i transformam in ingrasaminte bune".