Membrii Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite au condamnat luni atacul marinei israeliene asupra unei flotile ce transporta ajutoare umanitare pentru palestinienii din Fasia Gaza si a indemnat statul evreu sa ridice blocada impusa asupra regiunii, informeaza AFP.

In discursuri individuale, cei 15 membri ai consiliului au condamnat aproape unanim atacul Israelian in urma caruia cel putin noua persoane au fost ucise. Ambasadorul britanic Mark Lyall Grant a afirmat ca "este mai clar ca niciodata ca Israelul trebuie sa ridice restrictiile asupra accesului in Gaza in conformitate cu rezolutia numarul 1860 a Consiliului de Securitate. Situatia din acest moment este inacceptabila si contraproductiva".

Franta, Rusia si China au cerut de asemenea ca blocada sa fie ridicata, precizand ca sustin o ancheta independenta asupra problemei aparute, in timp ce Statele Unite, aliatul traditional al Tel-Avivului, care si-a folosit deseori dreptul de veto in interesul Israelului, a sugerat ca restrictiile ar trebui sa fie imblanzite.

Trimisul Israelului la ONU, Daniel Carmon, a aparat masura atacului, sustinand ca flotila nu reprezenta o misiune umanitara, iar persoanele de pe nava i-au atacat cu bate si cutite pe militarii israelieni care au incercat sa treaca la bord.