Unul din sapte francezi a recunoscut ca este rasist si o treime dintre ei sunt de acord cu faptul ca evreii au o influenta mai mare asupra mediului financiar si a presei decat alte grupuri, arata un sondaj al institutului BVA dat publicitatii duminica, citat de Daily Telegraph.

Este mai probabil ca arabii sa comita infractiuni decat alte grupari etnice, considera 28% dintre francezi, procent dublu fata de cel rezultat in urma unui sondaj similar de anul trecut.

Doar 15% dintre francezi au recunoscut ca sunt "destul de sau putin" rasisti, in timp ce 28% au spus ca negrii sunt mai puternici fizic decat alte rase.

Aproape jumatate dintre respondenti cred ca imigrantii sunt mai capabili sa exploateze sistemul de ajutoare de stat decat francezii, iar 12% au spus ca homosexualii sunt mai obsedati de sex decat altii.

O treime dintre cei care au declarat ca nu sunt rasisti au recunoscut ca nu reactioneaza atunci cand altii folosesc limbaj discriminatoriu.

"In ultimele luni am asistat la intrarea discursului rasist in curentul principal", a declarat un reprezentant al grupului SOS Racisme, referindu-se la propunerea presedintelui Nicolas Sarkozy de a interzice valurile islamice niqab si burqa.