Cel putin 100 de oameni au murit in America Centrala in timpul primei furtuni tropicale a sezonului, Agatha, si cel putin 74.000 au fost evacuati din cauza inundatiilor si alunecarilor de teren, informeaza AFP.

Cea mai afectata tara este Guatemala, unde, potrivit presedintelui Alvaro Colom, au murit cel putin 82 de oameni, printre care si patru copii aflati in casa distrusa cand pamantul de sub ea s-a surpat. El Salvador a raportat noua morti, iar Honduras, opt. Bilantul este unul provizoriu.

Agatha a lovit Guatemala peste noapte cu vanturi de 65 de km pe ora. Guvernele celor trei tari au declarat stare de urgenta.

Scolile vor fi inchise pana saptamana viitoare.

Cea mai afectata zona a fost satul San Antonio Palopo, unde alunecarile de teren au distrus 25 de case si au ucis 15 persoane, alte 10 fiind date disparute. Pentru a preveni izbucnirea unei maladii, cadavrele acestora vor fi inhumate imediat, a anuntat primarul.

Aeroportul din Guatemala City va ramane inchis, dupa ce vineri zborurile au fost blocate din cauza cenusii vulcanice de la eruptia vulcanului Pacaya, care a ucis trei persoane. Seismologii au declarat ca activitatea vulcanului este normala, dar ca "este foarte posibil sa fie mai multe explozii violente in urmatoarele zile."

Presedintele din El Salvador, Mauricio Funes, a spus ca furtuna si-a pierdut din putere, dar riscul alunecarilor de teren ramane foarte mare.

Statele Unite si Columbia au oferit sa trimita ajutoare aeriene sau sa sprijine operatiunile de evacuare. Presedintele Mexicului a anuntat ca pune la dispozitie aeroportul din orasul de granita Tapachula pentru zboruri de urgenta din si in Guatemala.