Premierul rus Vladimir Putin s-a confruntat cu o situatie mai putin obisnuita, fiind criticat deschis pentru nerespectarea drepturilor omului, in momentul in care un veteran al rockului l-a intrebat, la un eveniment caritabil televizat, daca are de gand sa actioneze pentru liberalizarea si democratizarea Rusiei, relateaza AFP.

"Electoratul nemultumit este din ce in ce mai numeros. Multi sunt nemultumiti de actuala situatie", i-a spus primului ministru solistul de rock Iuri Shevciuk, un cunoscut activist al opozitiei.

"Planuiti o liberalizare sincera, adevarata, o democratizare reala a tarii, astfel incat ONG-urile sa nu mai fie hartuite iar oamenilor sa nu le mai fie frica de politisti pe strazi?", l-a intrebat el.

Discutia a avut loc la un eveniment cu scopuri caritabile organizat in Sankt Petersburg si a fost prezentata intr-o versiune editata de televiziunea de stat, dar transcriptul a fost publicat pe site-ul Kremlinului sambata seara.

Putin a reactionat taios, intrebandu-l pe Shevciuk "Asta e tot?". Premierul a pretins ca nu stie numele rockerului pletos, care conduce una dintre cele mai populare si longevive trupe din tara, DDT.

Shevciuk a ripostat prompt si i-a cerut omului forte al Rusiei sa sprijine un mars al opozitiei planificat pentru luni.

Autoritatile nu ar trebui "sa creeze conditii imposibile pentru exprimarea libertatii de expresie", a fost raspunsul lui Putin.

Suporterii opozitiei, inclusiv Shevciuk, au planificat pentru luni un Mars al Dezastrului, care urmeaza sa se desfasoara in centrul Sankt Petersburgului.

Politia recurge frecvent la arestari in randul activistilor pentru protectia drepturilor omului si pentru promovarea democratiei, printre peroanele retinute de politie figurand inclusiv fostul campion mondial la sah Garry Kasparov, unul dintre liderii opozitiei din Rusia.