Sindicatele europene incearca sa gaseasca un raspuns coordonat la masurile de austeritate anuntate de tot mai multe guverne, in special in Europa de Sud, unde se anunta noi greve si manifestatii, dar analistii cred ca este putin probabila o coordonare a marilor blocurilor sindicale din Uniune, avand in vedere diferentele dintre miscarile italiene si cele portugheze, spre exemplu, sau cele dintre Europa de Nord si statele sudice, relateaza Le Figaro.

Puternica centrala italiana CGIL, cu sase milioane de membri, a anuntat o greva generala in peninsula in 25 iunie, care va fi precedata de manifestatii in toata tara, in 12 iunie.

In Grecia, sindicatul din sectorul privat GSEE a anuntat ca va cere declansarea unei greve generale luna viitoare, pentru a protesta impotriva reformelor preconizate in ceea ce priveste sistemul de pensii.

Si principalul sindicat portughez se pregateste pentru o mare manifestare la Lisabona, iar federatiile spaniole isi mentin amenintarile legate de declasarea unei greve generale, in conditiile in care negocierile cu guvernul socialist se afla in continuare in impas.

Madrid este supus unor puternice presiuni pentru a reforma cheltuielile publice, dupa ce agentia Fitch a decis vineri sa degradeze ratingul suveran de la AAA la AA+.

In aceste patru tari, salariatii se impotrivesc intentiei guvernului de a aplica programe severe de austeritate. Grecii de la GCEE au anuntat ca vor discuta cu colegii lor europeni declansarea unor actiuni comune de protest. Italienii de la CGIL si-au anuntat imediat sprijinul pentru o astfel de initiativa.

Si in Romania a fost anuntata o greva generala pentru data de 1 iunie, revendicarile fiind similare: renuntarea la taierile de salarii si de pensii anuntate de guvernul condus de Emil Boc, in urma acordului convenit cu FMI.

Sindicatele isi motiveaza reactia ostila la programele europene de austeritate prin faptul ca aceste masuri apasa in principal pe umerii functionarilor si ai celor saracilor.

Secretarul general al Confederatiei europene a sindicatelor (CES), John Monks, a cerut revizuirea modelului social european si au denuntat "o nedreptate strigatoare la cer", intr-o scrisoare publicata de Le Monde.

"In timp ce miliarde de euro au putut fi deblocati pentru salvarea bancilor de la o catastrofa pe care ele insele au fabricat-o, cetatenii europeni sunt somati acum sa plateasca iresponsabilitatea si avaritia agentilor financiari de ieri si de astazi", a spus el.

"Aceste masuri de austeritate afecteaza cresterea economica si mineaza consumul, agraveaza somajul, afecteaza capacitatea de productie si, in cele din urma, reduc veniturile fiscale si sociale, care se prabusesc", avertizeaza Monks.