Mediul de afaceri rusesc nu construieste planuri pe termen lung: foarte apropiata valorilor occidentale, a doua generatie de patroni ar putea transfera capitalul mostenit peste hotare, releva un sondaj UBS si Campden Research. Marii oameni de afaceri ai Rusiei evita sa atraga atentia autoritatilor asupra lor, nu doresc sa fie centru de preocupari pentru opinia publica, stau departe de lumea mondena, nu se gandesc sa lase afacerile incepute in familie, fiind gata sa le vanda imediat ce apare o oferta buna. Ei se confrunta cu fenomenul coruptiei si se tem de aventualele atacuri din partea autoritatilor, de aceea prefara sa-si tina banii peste hotare si tot acolo sa-si trimita copiii la studii. Oricum, se straduiesc ca odraslele lor, educate in spirit occidental, sa nu piarda spiritul indentitatii si mandriei nationale, scrie Vedomosti, citand rezultatele sondajului mai sus mentionat.

O treime dintre cei intervievati spera ca odraslele lor sa le continue munca, dar nu insista in mod deosebit pe acest aspect. Noua generatie a primilor oligarhi rusi este atasata de valorile occidentale, se descurca mult mai bine in tainele lumii financiare decat parintii si poate sa transfere capitalurile familiei in Europa, cat mai departe de birocratia rusa, in oaza de liniste din strainatate. La chestionar au participat 25 de intreprinzatori rusi.

„Foarte frecvent, rusii actioneaza precum businessmani de serie, construind o companie dupa alta: foarte asemanator cu SUA, spre deosebire de Europa unde predomina afacerile de familie, mostenite din generatie in generatie”, spune unul dintre coautorii studiului, Marco Haumann.

Deseori rusii cu bani nu vor sa incredinteze copiilor afacerile lor, pentru ca nu sunt convinsi ca acestia vor reusi sa gestioneze lucrurile cu acelasi succes, crede expertul. „In Rusia nu este nevoie sa fii intreprinzator pentru a deveni bogat. Pur si simplu trebuie sa te invarti in cercurile potrivite: banii sunt facuti de birocrati”, a declarat alt participant la sondaj. Potrivit acestuia, 72% dintre respondenti nu intentioneaza, in urmatorii ani, expansiuni peste hotare, iar 84% isi pastreaza banii dincolo de granitele tarii, locurile preferate fiind Cipru, Elvetia si Insulele Virgine.

In alta ordine de idei, 96% dintre persoanele intervievate au declarat ca principalele investitii vizeaza sectorul imobiliar rus si 76% pe cel din strainatate, 60% prefera actiunile companiilor rusesti, 36% pe cele straine, obligatiunile rusesti sunt vizate de 36% dintre oamenii de afaceri, iar cele straine de 24%. In ceea ce priveste materiile prime, 8% investesc in Rusia si nici unul in strainatate.