Comisia Europeana recomanda cresterea varstei de pensionare in statele membre ale Uniunii Europene, in asa fel incat perioada de pensionare sa reprezinte maximum o treime din varsta adulta, scrie EUObserver. Potrivit unui articol publicat vineri de Financial Times Deutschland, care citeaza un raport al CE privind pensiile, Comisia ar urma sa propuna ca, in tarile membre, angajatii sa lucreze mai multe ore si sa iasa la pensie mai tarziu decat in prezent.

In caz contrar, se arata in raportul citat, ar exista riscul unei "combinatii dureroase intre salarii mai mici si contributii mai mari".

Raportul Comisiei, care ar urma sa fie prezentat oficial lunile urmatoare, arata ca varsta reala de pensionare in tarile membre UE este putin peste 60 de ani, mai mica decat varsta de pensionare din tarile industrializate, membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare in Europa - 63,5 ani pentru barbati si 62,3 pentru femei.

Documentul mai arata ca, pana in anul 2060, europenii ar putea trai, in medie, cu 7 ani mai mult decat in prezent. Acest lucru ar putea insemna necesitatea ridicarii varstei de pensionare pana la aproape 70 de ani, pentru a putea fi mentinut un echilibru si pentru ca oamenii sa nu petreaca la pensie mai mult de o treime din viata adulta (peste 18 ani). In prezent, tinta avuta in vedere de state membre UE, pentru varsta de pensionare, este de 65 de ani.

Fondurile pentru plata pensiilor din mai multe state membre se afla deja sub presiune, din cauza cresterii sperantei de viata a cetatenilor. Franta are cea mai scazuta varsta de pensionare din UE - o medie de 58,7 ani la barbati, in timp ce in Grecia, varsta medie de pensionare este de 61 de ani (sau chiar mai redusa pentru unele categorii profesionale). Germania a ridicat, recent, varsta de pensionare de la 65 la 67 de ani.