Coreea de Nord a anuntat joi ca va pune capat unui acord militar semnat cu Coreea de Sud, prin care erau prevenite conflicte armate accidentale intre cele doua state, anunta AFP, pe fondul tensiunilor provocate de acuzatiile privind scufundarea unei nave sud-coreene. Phenianul ameninta cu un atac imediat daca Seulul incalca frontiera de la Marea Galbena.

Aproximativ 10.000 de persoane au protestat in Seul impotriva Coreei de Nord, strigand "Ucideti dusmanul!" si lovind cu bate de lemn in fotografia liderului Kim Jong-Il. Marina militara a Coreei de Nord a organizat un exercitiu antisubmarin in Marea Galbena, primul dupa ce Seulul a acuzat Phenianul ca i-a scufundat o nava printr-un atac cu torpila la 26 martie, in urma caruia au murit 46 de persoane.

Seulul a anuntat ca va intrerupe comertul cu Coreea de Nord. La randul sau, Nordul neaga implicarea in atac, in ciuda investigatiilor desfasurate de cinci state, si ameninta ca va rupe orice relatii cu tara vecina.

Phenianul a avertizat ca va bloca accesul sud-coreenilor la complexul industrial comun de la Kaesong, deschis ca simbol al reconsilierii.

Statele Unite au declarat joi, ca parte a noii strategii de securitate nationala, ca ofera Iranului si Coreei de Nord o "alegere clara" - fie accepta oferta de implicare a SUA, fie se vor confrunta cu izolare completa din cauza programelor nucleare.

Secretarul de Stat Hilarry Clinton a precizat miercuri, in cadrul unei vizite la Seul, ca lumea are o datorie sa raspunda la atacurile Coreei de Nord.

Presedintele american Barack Obama a anuntat recent ca Statele Unite vor organiza in curand manevre navale comune cu Coreea de Sud si a cerut armatei americane sa colaboreze indeaproape cu fortele sud-coreene si sa ajute autoritatile de la Seul "sa descurajeze" noi agresiuni din partea regimului de la Phenian.