Un al doilea vulcan ar putea incepe sa erupa in Islanda, la putin timp dupa ce Eyjafjoell a perturbat traficul aerian european timp de peste o luna, avertizeaza mai multi experti, intr-un raport publicat joi la Londra si citat de AFP.

"O eruptie in scurt timp" a vulcanului Katla, mai puternica decat cea a Eyjafjoell, este "foarte probabila", spun expertii Institutului pentru diminuarea riscurilor si a numarului catastrofelor, de la University College London (UCL).

"Este foarte probabil ca eruptiile din Islanda, moderate sau importante, asociate cu anumite conditii meteorologice, sa provoace o repetare a perturbatiilor recente din transportul aerian", precizeaza sursa citata.

Intr-un al doilea raport, publicat de Institutul de fizica de la Londra, oamenii de stiinta spun ca au descoperit ca norii de cenusa vulcanica ce au survolat Europa recent au generat "o incarcatura electrica" ce ar fi putut afecta avioanele.

"Particulele incarcate cu electricitate ar fi putut provoca interferente radio si ar fi putut deveni un risc pentru pasageri si pentru aparatele de la bord", avertizeaza expertii.

Peste 100.000 de zboruri au fost anulate si aproximativ opt milioane de pasageri au fost blocati dupa eruptia vulcanului Eyjafjoll, care si-a reluat activitatea in 14 aprilie.