Confruntarile dintre fortele de ordine si bandele inarmate, soldate cu cel putin 44 de morti pana in prezent, continua in capitala jamaicana, Kingston, aflata sub stare de asediu inca de marti. Baronul drogurilor Christopher "Dudus" Coke, care se bucura de sprijinul masiv al populatiei, nu a fost inca prins, in ciuda desfasurarii masive de politisti si militari pe strazile capitalei jamaicane.

"Este ca si cum un urgan ar fi devastat Kingston in aceste ultime zile", povesteste corespondentul France 24 in Jamaica, Anthony Foster. Foarte multe imobile si magazine au fost jefuite, iar luptele dintre politie si armata, pe de o parte, si bandele inarmate, pe de alta parte, continua, in incercarea de a-l aresta pe unul dintre cei mai periculosi criminali din lume, dupa cum sustin Statele Unite. Populatia locala insa il considera pe Dudus un protector, care i-a sustinut si ajutat mai mult decat a facut-o clasa politica.

"Tara este in stare de asediu", a confirmat ministrul Informatiilor, Daryl Vaz, iar autoritatile si-au reafirmat vointa de a-l captura pe Christopher Coke si de a destructura retelele de trafic de droguri din insula.

Violentele au inceput duminica seara, cand bandele au atacat mai multe comisariate si politisti in centrul capitalei. Luni, armata a luat cu asalt cartierul Tivoli Gardens, bastionul baronului drogurilor, dar si circumscriptia electorala a primului ministru, fara a reusi insa sa-l captureze pe "Dudus".

"Ne confruntam cu un razboi"

Cel putin 26 de civili si un politist au fost ucisi in cursul operatiunii de luni, a confirmat politia. Surse din spitalele din Kingston au afirmat insa pentru AFP ca cel putin cinzeci de cadavre au fost aduse la morga. "Guvernul regreta profund moartea membrilor fortelor de ordine si a cetatenilor cinstiti si nevinovati care au fost prinsi in schimburile de focuri", a declarat premierul Bruce Golding. Politia a sfatuit jamaicanii sa nu-si paraseasca locuintele. "Ar trebui sa tineti cont ca ne confruntam cu un adevarat razboi", a spus un oficial al politiei.

Bruce Golding a promis sa reinstaureze ordinea si calmul. Doua sute de persoane au fost arestate in timpul asaltului asupra Tivoli Gardens. Starea de urgenta, decretata duminica seara in anumite cartiere, ramane in vigoare si ar putea fi prelungita timp de o luna.

Christopher Coke este acuzat ca este seful celei mai mari retele jamaicane de trafic de droguri si de armament. Saptamana trecuta, premierul a semnat un mandat de arest pe numele sau, in vederea unei proceduri de extradare solicitate de Statele Unite inca din august 2009. Acest anunt a provocat insa furia sustinatorilor sai si cele mai grave violente cu care s-a confruntat Jamaica in ultimii ani.

Christopher "Dudus" Coke este considerat de Washington drept unul dintre cei mai periculosi narcotraficanti ai planetei, dar populatia il vede mai degraba ca un Robin Hood modern.