Coreea de Nord a anuntat marti ca a decis intreruperea relatiilor cu Coreea de Sud si taierea tuturor comunicatiilor dintre cele doua tari, in semn de protest fata de acuzatiile aduse privind scufundarea unei nave sud-coreene, relateaza AFP.

Phenianul a anuntat ca va expulza tot personalul sud-coreean care lucreaza in complexul industrial comun din orasul nord-coreean de frontiera Kaesong si va interzice accesul navelor si avioanele sud-coreene in apele si in spatiul aerian din Coreea de Nord.

Coreea de Nord este nemultumita de rezultatul unei anchete internationale, prin care este acuzata de scufundarea unei nave militare sud-coreene, printr-un atac cu torpila.

Corveta sud-coreeana Cheonan, de 1.200 de tone, s-a scufundat la 26 martie, in Marea Galbena, in apropiere de granita cu Coreea de Nord, dupa producerea unei explozii la pupa, 46 de marinari pierzandu-si viata.

Guvernul de la Seul a avertizat Phenianul ca "va plati" pentru scufundarea navei, solicitand noi sanctiuni ONU si suspendand schimburile comerciale cu vecinul din nord.

Intr-o declaratie transmisa marti agentiei oficiale nord-coreene KCNA, Phenianul anunta, pe langa inghetarea relatiilor cu autoritatile de la Seul, si abrogarea Acordului de neagresiune dintre Nord si Sud, iar Comitetul nord-coreean pentru reunificare pasnica sustine ca acuzatiile Coreei de Sud echivaleaza cu o "declaratie de razboi".

Presedintele american Barack Obama a anuntat recent ca Statele Unite vor organiza in curand manevre navale comune cu Coreea de Sud si cerut armatei americane sa colaboreze indeaproape cu fortele sud-coreene si sa ajute autoritatile de la Seul "sa descurajeze" noi agresiuni din partea regimului de la Phenian.