Christopher "Dudus" Coke, baronul drogurilor care controleaza cartierele sarace din vestul orasului Kingston, capitala Jamaicai, este un personaj asemanator haiducului Robin Hood sau a lordului colombian al drogurilor, Pablo Escobar, spun analisti citati de CNN. Considerat unul dintre cei mai periculosi criminali ai lumii, Coke incearca sa scape de extradarea in Statele Unite, unde este acuzat de trafic de droguri si de armament.

Fortele de ordine au angajat o lupta dura in cartierele marginase ale capitalei impotriva bandelor inarmate implicate in traficul de droguri. Violentele risca acum sa se extinda in afara capitalei, a avertizat departamentul american de stat.

Expertii considera ca cele doua comparatii, cu Robin Hood si cu Escobar, nu se exclud reciproc. Coke, in varsta de 41 de ani, conduce printr-o combinatie de violenta, coruptie si filantropie, iar violentele din Kingston sunt provocate pe de o parte de cei care il vor condamnat pentru traficul de droguri versus cei care il considera un binefacator.

"Traieste intr-o zona saraca si, pentru ca vinde cocaina, practic joaca rolul lui Robin Hood", a spus avocatul David Rowe, profesor la Universitatea din Miami. "Oamenii nu stiu, daca este extradat, cine ii va ajuta. Sunt mame care se intreaba, 'Cine va mai lua mancare copilului?', sau 'Daca ma imbolnavesc, cine va plati pentru serviciile medicale?'", a explicat acesta.

Coke si banda lui impart sandvisuri in strada, trimit copii la scoala, construiesc centre medicale si sociale, "pentru a intra in gratiile comunitatii pe care le facea si Pablo Escobar in Columbia", a spus Larry Birns, directorul unui consiliu care se ocupa cu politici SUA in America Latina.