Comandantul Fortelor aeriene din Polonia, generalul Andrzej Blasik, se afla in cabina pilotului avionului presedintelui Lech Kaczynski, impreuna cu o alta persoana neidentificata, inainte ca acesta sa se prabuseasca in apropiere de Smolensk, a declarat unul dintre anchetatorii accidentului la televiziunea TVN, citat de AFP. Aceasta dezvaluire vine pe fondul speculatiilor potrivit carora pilotii au aterizat sub presiunea unor persoane straine aflate in cockpit.

"Nu voi nega faptul ca in cabina era o a cincea persoana. Stiu cine era. Da, era generalul Blasik," a declarat Edmund Klich, membru al comitetului inernational care ancheteaza accidentul. Acesta a precizat insa ca Blasik a intrat in cabina cu cateva minute inaintea prabusirii, dar nu a facut presiuni asupra pilotilor in niciun fel.

"Nu exista nicio fraza sugerand presiune direct, de exemplu 'trebuie sa aterizam', nu imi amintesc asa ceva," a spus Klich.

O alta persoana neidentificata a intrat de asemenea in cabina cu aproximativ 10 minute inainte de momentul catastrofei pentru a afla detalii legate de intarziere, insa a iesit inaintea accidentului.

Aeronava Tu-154 in care se afla presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, s-a prabusit in 10 aprilie in apropiere de Smolensk. Toti cei 96 de pasageri si membri ai echipajului si-au pierdut viata, intre acestia aflandu-se sotia presedintelui, ofiteri NATO si alti demnitari.