Capitala Jamaicai, Kingston, este de doua zile scena unor confruntari violente, dupa ce fortele de ordine au luat cu asalt cartierul general al unui baron al drogurilor, Christopher "Dudus" Coke, considerat unul dintre cei mai periculosi criminali ai lumii, relateaza Le Nouvel Observateur. Doi politisti au fost ucisi, iar aeroportul din Kingston este inchis.

Fortele de ordine au angajat o lupta dura in cartierele marginase ale capitalei impotriva bandelor inarmate implicate in traficul de droguri. Violentele risca acum sa se extinda in afara capitalei, a avertizat departamentul american de stat.

Luni, politistii si soldatii au fost intampinati cu tiruri sustinute de arme in vestul orasului, unde se afla bastionul lui Christopher "Dudus" Coke, care incearca sa scape de extradarea in Statele Unite, unde este acuzat de trafic de droguri si de armament. La asalt au luat parte peste 1.000 de politisti si soldati.

Elicopterele militare survolau locul, intre coloane de fum negru, in timp ce serii de explozii rasunau in acest cartier din vestul capitalei, epicentrul violentelor.

Dar fortele de ordine au fost atacate si in alte zone ale capitalei. Barbati inarmati au tras in politisti si au ridicat baricade intr-un cartier sarac al parohiei Ste-Catherine, unde guvernul a decretat duminica starea de urgenta, timp de o luna.

Departamentul american de Stat a afirmat ca "este responsabilitatea guvernului jamaican sa-l aresteze pe Christopher "Dudus" Coke", in conditiile in care actualul premier jamaican Bruce Golding si partidul laburist pe care il conduce este suspectat de legaturi cu acest baron al drogurilor.

Coke, in varsta de 41 de ani, sustine insa ca este un lider al comunitatii locale, care isi ajuta semenii.

Suporterii sai spun ca Dudus indeplineste, de fapt, un rol pe care guvernul este incapabil sa-l joace, ajutand nevoiasii, carora le da bani pentru a-si putea creste copiii.

Suzanne, care locuieste in Kingston, a povestit, pentru BBC News, ca baronul drogurilor este mult mai util pentru comunitate decat politicienii.

"Daca bunica ta moare, mergi la el si se ocupa de inmormantare", spune ea.

"Aceasta este realitatea. Daca incerci sa gasesti un politician aici, nu o sa reusesti, asa ca mergi la Dudus. Daca vrei sa-ti trimiti copiii la scoala, mergi la el - asa a fost tot timpul", explica ea.