Rusia si Ucraina au reluat discutiile privind dreptul de proprietate asupra patrimoniului URSS din strainatate, dar negocierile au intrat imediat in impas. Rusia insista pe ideea ca Moscova trebuie sa primeasca toate drepturile pentru mosternirea sovietica, in timp ce Kievul cere partea lui din mostenire, scrie Nezavisimaia gazeta.

Facand aluzie la “varianta zero” (stergerea datoriilor si renuntarea la pretentii patrimoniale) propusa de Moscova, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici risca sa provoace noi discutii legate de tradarea intereselor nationale, spun expertii. Daca el va continua politica predecesorilor sai, care au cerut pentru Ucraina o parte din aceasta mostenire, Kiev poate pierde contactul abia restabilit cu Moscova in calitate de partener strategic esential, estimeaza publicatia.

Conform documentelor din 1991, cota Ucranei se ridica la 16,37% din datoriile si activele URSS. Acordul vizand „varianta zero”, adoptat de toate fostele republici sovietice in 1994, nu a fost ratificat de Rada Suprema nici pana in prezent. Autoritatile ucrainene afirma acum ca suma datoriei si suma care poate fi obtinuta din active nu suporta comparatie. Pentru ca, explica ziarul mentionat, daca Rusia a achitat aproape 14 miliarde de dolari din datoria ucrianeana, proprietatile URSS de peste hotare inseamna 300-400 miliarde de dolari.

Liderul Partidului popular al Ucrainei, Iuri Kostenko, spune ca acesti bani ajung nu numai pentru achitarea tuturor datoriilor, dar si pentru dezvoltarea tarii. In plus, Kostenko a aratat ca mai exista si datoriile fostei Case de economii a URSS, care, la cursul actual valutar, reprezinta maxim 100 miliarde de dolari.

Politologul ucrainean Konstantin Bondarenko este de parere ca sub Ianukovici aceasta chestiune nu va putea fi rezolvata cu usurinta, avand in vedere ca mare parte dintre membrii Partidului regiunilor sunt oameni de afaceri si pragmatici. Ei sunt dispusi sa consolideze pozitiile Rusiei in domeniul lingvistic, umanitar, ba chiar politic, dar nu sunt dispusi sa o cedeze economia. Oricum, nu pe bani putini, a precizat expertul.