Cleric musulman radical Anwar al-Awlaki, nascut in Statele Unite, cere militantilor islamisti sa ucida soldatii americani din Irak si Afghanistan, potrivit unui inregistrari video postate duminica pe internet, relateaza Reuters. Anwar al-Awlaki, cautat mort sau viu de autoritatile americane, este unui dintre liderii aripii al Qaeda din Yemen.

In interviul de 45 de minute postat pe un site islamist, dar a carui autenticitate nu a putut fi inca verificata, Awlaki lauda atactul medicului psihiatru american Nidal Malik Hasan din noiembrie 2009, in urma caruia 13 oameni au fost ucisi la Fort Hood, o baza a armatei americane din Texas.

"Nidal a fost elevul meu ... Sunt mandru de Nidal Hasan si acesta a fost un act eroic", spune el, adaugand: "Cine poate critica ce a facut? A ucis soldati care se pregateau sa plece in Irak si in Afghanistan".

"Daca lucrurile continua in acest mod, vom vedea ridicandu-se alti Nidal Hasan. Ii vom ucide pe acesti soldati americani care se pregatesc sa mearga in Irak si in Afghanistan", spune clericul.

Intrebat de persoana care a luat interviul daca uciderea soldatilor americani ar putea avea un impact negativ asupra musulmanilor care traiesc in SUA, Awlaki a subliniat ca apararea credinciosilor din Irak si Afghanistan reprezinta o prioritatea mai mare.

"Este protejarea reputatiei musulmanilor din America mai importanta decat bombele aruncate asupra a milioane de musulmani din intreaga lume?", se intreaba el.

Oficiali americani au declarat in aprilie ca administratia presedintelui Barack Obama a autorizat operatiuni militare care au ca scop capturarea sau uciderea lui Awlaki. Yemenul a afirmat ca nu-l va preda americanilor pe Awlaki, a carui familie este foarte cunoscuta in aceasta tara, dar il va aduce in fata justitiei, daca va reusi sa-l aresteze.