Vaticanul si oficiali ai Bisericii Catolice au declarat vineri ca realizarea oamenilor de stiinta care au creat primul organism viu artificial prin readucerea la viata a unei bacterii poate fi un progres pozitiv, insa i-a avertizat pe acestia ca numai Dumnezeu poate crea viata, relateaza Associated Press.

"Daca este folosita pentru a face bine, pentru a trata boli, poate fi doar ceva pozitiv," a declarat Monsignor Rino Fisichella, oficial pe probleme de bioetica din cadrul Vaticanului. "Daca se dovedeste a nu fi folositoare, a nu respecta demnitatea umana a persoanei, atunci judecata noastra se va schimba," a adaugat el.

Obtinerea primului genom sintetic a reprezentat mai degraba recrearea de viata decat producerea acesteia de la zero, insa Dr. Craig Venter, seful echipei de cercetatori, a precizat ca descoperirea arata ca organismele se pot proiecta altfel decat natura a intentionat.

"Sa pretinzi ca esti Dumnezeu si sa imiti puterea sa de creatie este un risc enorm care poate trimite oamenii in barbarie, " a declarat episcopul Domenico Mogavero pentru cotidianul La Stampa. "Oamenii de stiinta nu trebuie sa uite ca exista un singur creator: Dumnezeu," a precizat acesta.