Trei membri ai grupului separatist ETA au fost condamnati la 1040 de ani inchisoare fiecare, pentru detonarea unei bombe in aeroportul din Madrid in 2006, care a ucis doi cetatenti din Ecuador. Igor Portu, Martin Sarasola si Mikel San Sebastian au fost gasiti vinovati de cele doua crime, 48 tentative de omor si pagube cu caracter terorist, informeaza Reuters. Pedeapsa primita de cei trei membri ETA este una simbolica, de vreme ce pedeapsa maxima cu inchisoare pentru terorism in Spania este de 40 de ani.

Cei trei barbati vor trebui, de asemenea, sa plateasca fiecare despagubiri de 1,2 milioane de euro familiilor victimelelor.

Ca urmare a bombardamentelor, guvernul socialist spaniol a anulat tratatul de pace, care a fost incheiat, dupa ce ETA a semnat un armistitiu "permanent" in martie 2006.

ETA a revendicat atentatul cu bomba dintr-o parcare a aeroportului Barajas din Madrid, de pe 30 decembrie 2006, care a provocat moartea a doi barbati din Ecuador, ce dormeau in masina la ora exploziei.

Organizatia ETA, calificata drept "grup terorist" de catre Uniunea Europeana, lupta pentru independenta regiunii basce. Grupul este considerat responsabil pentru moartea a cel putin 828 de persoane.