Procurorii Tribunalului International de la Haga vor sa o citeze pe Naomi Campbell pentru a depune marturie in legatura cu un diamant pe care supermodelul l-ar fi primit de la fostul presedinte al Liberiei, Charles Taylor, transmite AFP. Diamantul a fost printre cele pe care Taylor le-a obtinut de la rebelii din Sierra Leone si le-a dus in Africa de Sud "sa le vanda sau sa le schimbe pentru arme".

"Marturia lui Campbell este necesara, in conditiile in care exista dovezi ca ea a primit diamante ale razboiuluidin partea acuzatului (Taylor) in septembrie 1997", se arata intr-un document depus in tribunalul ce se ocupa de crimele comise in timpul conflictului din Sierra Leone.

In ianuarie, in timpul procesului lui Taylor, au existat marturii ca fostul lider liberian i-a dat lui Campbell un diamant "mare", dupa o cina din 1997 gazduita de Nelson Mandela. Diamantul a fost printre cele pe care Taylor le-a obtinut de la rebelii din Sierra Leone si le-a dus in Africa de Sud "sa le vinda sau sa le schimbe pentru arme".

Taylor, al carui proces a inceput in ianuarie 2008, a negat acuzatile. El a pledat nevinovat la 11 acuzatii de crime de razboi si crime impotriva umanitatii, derivate din razboiul civil din 1991-2001 din Sierra Leone. Fostul lider liberian e acuzat, printre altele, de crima, viol, sclavie si inrolarea copiilor.

El i-ar fi aprovizionat cu arme pe rebelii din Sierra Leone, in schimbul asa-numitelor "blood diamonds", numele dat diamantelor extrase din regiuni ale Africii controlate de rebeli si vandute pentru a finanta razboaie.

Razboiul din Sierra Leone a provocat moartea a peste 120.000 de persoane.