Autoritatea pentru Servicii Financiare (FSA) de la Londra incearca in prezent sa ia legatura cu 38.000 de persoane aflate pe teritoriul Marii Britanii, despre care se crede ca sunt tintele unor incercari de fruda, transmite YahooNews, citand publicatia Telegraph. Campania oficiala a fost declansata dupa ce la inceputul acestei luni a fost descoperita o asa-numita "lista a fraierilor" ce continea numele si detalile personale a 38.242 de britanici vizati de fraude bursiere.

Lista a fost descoperita de autoritatile americane, care au inmanat-o celor de la FSA. Ea contine detalii despre persoane ce locuiesc in Londra si in jurul capitalei britanice, precum si in regiunile Yorkshire, Lancashire si South East England.

Departamentul Afaceri Neautorizate al FSA trimite in acest moment scrisori catre persoanele aflate pe lista.

Departamentul se ocupa de anchetarea si punerea sub acuzare a firmelor neautorizate care se ocupa de vanzarea ilegala de actiuni prin telefon. Autoritatile afirma ca aceste companii isi vand una alteia liste de persoane, precum cea descoperita in aceasta luna, pentru mii de lire sterline. In general, listele sunt luate din registrele publice ale actionarilor.

"Speram ca am descoperit aceasta lista in primele momente ale ultilizarii sale si ca putine persoane au fost contactate" de sarlatani, a declarat Jonathan Phelan, directorul Departamentului de Afaceri Neautorizate al FSA.

Publicatia britanica noteaza ca, in general, o victima a unei astfel de fraude pierde circa 20.000 de lire sterline, desi in unele cazuri victimele au fost inselate cu sute de mii sau chiar milioane de lire.