Deputatul ucrainean Oleh Bilorus, membru al 'Blocului Iulia Timosenko' - de opozitie, sustine ca presedintii rus si ucrainean, Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, au ajuns la o intelegere secreta prin care Transnistria ar urma sa intre in componenta Ucrainei, iar Moldova ar reveni in sfera de influenta a Rusiei. Administratia prezidentiala de la Kiev a respins orice acuzatie privind un acord secret, catalogand declaratiile deputatului drept "provocari", scrie Kyiv Post.

"E o provocare, ca si restul provocarilor lansate de 'Blocului Iulia Timosenko'", a reactionat intr-un interviu vicepresedintele administratiei prezidentiale de la Kiev, Hanna Herman, acuzand totodata opozitia ca nu suporta sa vada succesele reale obtinute de Ucraina in materie de politica externa si in mentinerea unei cooperari benefice intre Kiev si Moscova.

Presa rusa a relatat miercuri, citandu-l pe Bilorus, ca, in urma unui acord secret intre presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau ucrainean, Viktor Ianukovici, regiunea separatista Transnistria ar putea deveni parte a Ucrainei, in timp ce Republica Moldova ar reveni sub influenta rusa.

"Noua conducere a Ucrainei a adoptat o noua pozitie cu privire la Transnistria, care este de fapt pozitia Rusiei. Chiar si in pofida declaratiilor privind necesitatea garantarii integritatii teritoriale a Republicii Moldova, pozitia Ucrainei s-a schimbat. Nu este un secret ca statul vecin (n.r.- Rusia) considera o astfel pozitie necesara: luati Transnistria si dati-ne Moldova", a spus Bilorus.