Guvernul francez a aprobat miercuri legea prin care este interzisa purtarea in spatii publice a valului musulman care acopera in intregime chipul femeilor, deschizand calea catre dezbaterea parlamentara a textului legii care va avea loc in iulie, relateaza AFP. Potrivit acestuia, nimeni nu va putea purta in Franta un articol de imbracaminte care ascunde fata, in caz contrar fiind amendat sau fortat sa ia lectii despre valorile franceze.

"In aceasta privinta, guvernul a ales o cale dificila, dar o cale dreapta", a spus presedintele Nicolas Sarkozy cabinetului, potrivit biroului sau. In timp ce majoritatea de dreapta va reusi, cel mai probabil, sa treaca legea prin parlament, experti constitutionali avertizeaza ca s-ar putea sa fie desfiintata de judecatori si sa nu intre sub incidenta legii europene.

"Suntem o natiune veche, unita in jurul unei anumite idei de demnitate umana, si in special de demnitate a femeii, in jurul unei anumite idei de convietuire. Valul care ascunde fata complet incalca aceste valori, care sunt fundamentale pentru noi, esentiale pentru unitatea republicii", a precizat Sarkozy.

Legea defineste spatiile publice, in mare, ca orice incinta sau teren deschis publicului larg, cum ar fi magazine, cinematografe, restaurante, piete, precum si cladiri guvernamentale. Sarkozy si sustinatorii sai sunt decisi sa preseze adoptarea legii, in ciuda avertismentelor Consiliului de Stat care sustine ca legal ar putea fi imposibil sa fie impusa si aplicata o astfel de interdictie.

Potrivit legii, pedeapsa pentru purtarea valului islamic este 150 de euro sau cursuri despre valorile cetateniei franceze. Totodata, oricine forteaza o alta persoana prin amenintari, violenta sau abuz de putere sa isi acopere chipul va fi inchis si amendat cu 15.000 de euro.

Cei care se opun legii sustin ca numai aproximativ 2.000 de femei musulmane poarta niqab-ul, valul care acopera fata, sau burqa, costumul intreg care este prevazut cu o plasa in dreptul ochilor, din aproximativ 5 milioane de musulmani care locuiesc in Franta.

Daca Franta va adopta aceasta lege, va deveni a doua tara europeana, dupa Belgia, care interzice burqa si niqab-ul.