Asociatia Internationala de Transport Aerian a criticat marti guvernele europene pentru comportamentul pe care l-au avut in timpul crizei zborurilor, provocata de norul de cenusa vulcanica din Islanda, relateaza AFP. IATA arata ca deciziile privind inchiderea spatiului aerian nu au fost nici eficiente nici consecvente.

"Actualul sistem european privind deciziile de inchidere a spatiului aerian nu functioneaza ", a spus Giovanni Bisignani, directorul general al Asociatiei Transportului Aerian International.

"Ne-am pierdut increderea in capacitatea guvernelor din Europa de a lua decizii eficiente si coerente. Folosind aceleasi date, diferite tari au ajuns la concluzii diferite privind deschiderea sau inchiderea spatiului aerian", a adaugat el.

Nori grosi de cenusa, provenind de la vulcanul islandez Eyjafjoell, au dus in luna aprilie la inchiderea unei mari partri a spatiului aerian european, pentru aproape o saptamana, provocand haos pe intregul continent. Luni norul de cenusa vulcanica a dus la inchidere principalelor aeroporturi din nou si la anularea a aproximativ 1.000 de zboruri.

Bisignani a recunoscut ca cenusa vulcanica a fost o "noua provocare" pentru aviatie si e de inteles ca sistemele trebuie dezvoltate pentru a -i face fata.

"Dar este absolut de neiertat esecul guvernelor europene de a actiona urgent si in mod colectiv, pentru a asigura o gestionare veritabila a unei crize", a spus el.

"Ce fel de conducere asteapta mai mult de o luna pentru a lua decizii in situatii de criza?

"Intreprinderile europene sunt dependente de transportul aerian iar pasagerii cu siguranta nu asteapta mult timp pentru ca initiativele sa fie puse in aplicare la nivelul continentului", a spus el.

Eruptia vulcanica din Islanda, care a afectat atat de mult transporturile aeriene, pare sa fie doar inceputul unei perioade in care fenomenele similare se vor inmulti, arata un studiu recent. Sunt nu mai putin de 35 de vulcani activi in Islanda.

Cercetatorii au reusit sa refaca un tablou al ultimelor 205 eruptii din Islanda, petrecute de-a lungul a circa 1.100 de ani, si au constatat o ciclicitate a acestui fenomen. Ei afirma ca perioada de inactivitate din ultimele cinci decenii se apropie de sfarsit.

Cel putin alti trei vulcani se “pregatesc” pentru eruptii, spune Thor Thordarson, vulcanolog la Universitatea Edinburgh.