Un tribunal din Cleveland (SUA) i-a acordat azil matusii kenyene a presedintelui Barack Obama, permitandu-i astfel sa ramana pe teritoriul american, au anuntat avocatii femeii, citati de AP. Zeituni Onyango, care este sora vitrega a tatalui lui Obama, a ramas ilegal in Statele Unite desi primise ordin de deportare inca din 2004.

Decizia magistratilor i-a fost trimisa lui Onyango vineri, la trei luni dupa ce matusa liderului de la Casa Alba a depus marturie intr-un tribunal din Boston. Femeia a aparut la audiere in scaun cu rotile, iar doi doctori au depus marturie in favoarea ei.

AP precizeaza ca nici tribunalul, nici avocatii femeii nu au prezentat public motivele cererii de azil. Potrivit legilor americane, persoanele care solicita azil in Statele Unite trebuie sa dovedeasca ca sunt persecutati in tara lor natala din cauza religiei, a nationalitatii, a opiniilor politice sau a apartenentei la un grup social.

Avocatii femeii au spus initial ca Onyango a cerut azil "din cauza violentei in Kenya". In noiembrie trecut, Onyango a spus ca este handicapata si ca reinvata sa mearga dupa ce a fost afectata de sindromul Guillain-Barre.

Zeituni Onyango s-a mutat in SUA in 2000. Prima sa cerere de azil a fost respinsa, iar tribunalul a cerut deportarea ei in 2004. Ea nu a parasit insa teritoriul american si a continuat sa locuiasca intr-o locuinta platita de stat, in Boston.

Statutul ilegal al femeii a fost dezvaluit cu doar cateva zile inainte ca Obama sa ajunga presedinte, in noiembrie 2008. Obama, care o numeste pe femeie "Auntie Zeituni", a declarat ca nu stie ca matusa lui locuieste ilegal in SUA si a spus ca legea imigratiei trebuie respectata.

Un judecator a decis ulterior sa suspende ordinul de deportare si sa redeschida cazul.

Casa Alba a declarat ca Obama "nu a fost implicat" in audierea din Boston si ca nu a platit taxele legale ale lui Onyango.