Rusia este pregatita sa coopereze cu SUA pentru realizarea unui nou tratat de securitate europeana, a declarat luni vicepremierul Serghei Ivanov, citat de Ria Novosti.

"Consolidarea securitatii europene este in interesul ambelor tari. Suntem gata sa cooperam cu colegii nosri americani cu privire la activitatea practica a unui nou tratat de securitate europeana", a declarat acesta.

Rusia a publicat un proiect al tratatului de securitate europeana pe 29 noiembrie 2009, dar secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat ca un astfel de tratat nu este necesar.

Pozita sa a fost sustnuta de care Secretarul General al NATO Anders Fogh Rasmussen, care a afirmat in repetate randuri ca Occidentul nu reprezinta o amenintare pentru Rusia si ca garantiile de securitate suplimentare sunt absurde.

Reprezentantul NATO este convins ca exista deja suficiente documente care asigura securitatea euro-atlantica, iar eventualele conflictele ar putea avea loc numai daca unele tari nu sunt de acord cu principiile stabilite in aceste documente.