Iran va trimite 1.200 kg de uraniu slab imbogatit in Turcia, unde va fi transformat in combustibil nuclear puternic imbogatit care urmeaza sa fie folosit intr-un reactor de cercetare medicala iranian, informeaza Reuters. Turcia a declarat luni, in urma semnarii unui acord cu Iran si Brazilia, ca sanctiunile ONU asupra Teheranului nu se mai justifica in acest context.

"Acordul de schimb, semnat de Iran astazi, arata ca Teheranul doreste sa deschida o cale constructiva … Nu mai exista baza pentru noi sanctiuni si presiuni", a spus ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca acordul ar trebui sa duca la noi discutii intre marile puteri asupra programului nuclear al Teheranului, Occidentul temandu-se ca republica islamica se foloseste de acesta pentru a se dota cu arma nucleara.

"Este timpul ca, in urma semnarii acordului de schimb de combustibil nuclear, statele 5+1 (membrele Consiliului de Securitate ONU - SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie, la care se adauga Germania - n.r.) sa ia parte la discutii cu Iranul, bazate pe onestitate, dreptate si respect reciproc", a spus Ahmadinejad.

Iran, Turcia si Brazilia au semnat luni, la Teheran, un acord pentru un schimb de combustibil nuclear menit sa indeparteze temerile internationale legate de ambitiile atomice ale republicii islamice si sa previna noi sanctiuni asupra acesteia.

Schimbul de uraniu va avea loc in Turcia. Cantitatea de 1.200 kg uraniu slab imbogatit este suficienta pentru o bomba. Daca transformarea nu va avea loc, Turcia va fi obligata sa trimita inapoi uraniul in Iran.

Propunerea pentru acest plan a fost sustinuta de Statele Unite, Rusia si Franta.

"Aceasta ar putea fi ultima sansa a Iranului inainte ca intrunirea Consiliului de Securitate al ONU sa adopte sanctiuni", a afirmat duminica presedintele rus Dmitri Medvedev.

Turcia si Brazilia, membre nepermanente in Consiliul de Securitate ONU, s-au oferit sa medieze disputele dintre Iran si ONU. Discutiile dintre presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, premierul turc Tayyip Erdogan si presedintele Ahmadinejad au avut loc la Teheran.