Patronul grupului industrial Bazel, Oleg Deripaska, a recunoscut recent, in cadrul audierii sale de catre judecatorii spanioli, ca in anii '90 a a platit structurilor criminale pentru „a-si salva afacerea”. Interogatoriul, desfasurat la Moscova, a durat sase ore si s-a purtat pe un ton ridicat, scrie Gazeta.ru.

In ajunul audierii sale, Deripaska a afirmat ca a dorit sa iasa in intampinarea justitiei spaniole, acceptand o intalnire. In urma cu cateva luni, el a aflat ca numele sau a fost pomenit in legatura cu o ancheta in curs de derulare in Spania. In acest context, el s-a adresat procuraturii ruse pentru a clarifica situatia si pentru a confirma ca este dispus sa raspunda la orice intrebari ale partii spaniole. Potrivit presei spaniole, interogatoriul s-a incheiat cu declaratia procurorului rus, care a rugat ambele parti sa nu divulge continutul discutiilor purtate.

Avocatii oligarului rus nu cred ca interorgatoriul va avea consecinte negative pentru imaginea lui. „Este greu de crezut ca in conditiile actuale partea spaniola va cere arestarea lui Deripaska. Singurul eventual scenariu cu urmari serioare pentru omul de afaceri va fi daca cineva va depune marturie impotriva lui, astfel incat Deripaska sa devine invinuit”, au explicat avocatii acestuia.