Premierul John Key a provocat un adevarat scandal in Noua Zeelanda dupa ce a spus ca un trib maori l-ar manca la cina, transmite AFP. Key are de mai multa vreme discutii in contradictoriu cu tribul Tuhoe, ce incearca sa obtina despagubiri pentru pamantul confiscat de emigrantii europeni in secolul al XIX-lea.

In cadrul unei conferinte despre turism, Key a vorbit despre cina pe care a avut-o cu reprezentanti ai tribului Ngati Porou (iwi): "Vestea buna este ca serveam cina cu cei din Ngati Porou, si nu cu cei din tribul vecin, care este Tuhoe, caz in care eu as fi fost cina, lucru ce nu ar fi fost atat de placut".

Unul dintre negociatorii cu tribul Tuhoe, Tamati Kruger, a declarat pentru Radio New Zealand ca premierul a facut o "gluma proasta": "Sunt pur si simplu socat ca premierul poate glumi in legatura cu o situatie pe care noi o consideram foarte, foarte serioasa".

Un reprezentant parlamentar al Partidului maorilor, care sustine guvernul lui Key, a declarat ca "gluma a fost nefericita".

Canibalismul ramane un subiect delicat in Noua Zeelanda, unde razboinicii maori isi mancau uneori dusmanii, insa obiceiul a disparut in secolul al XIX-lea, sustin istoricii, citati de AFP.