Premierul conservator David Cameron a condus joi prima sedinta a noului guvern de la Londra, rezultat in urma alegerilor din 6 mai si a negocierilor ulterioare cu liberal-democratii. Astfel, s-a ajuns la o varianta de guvern in care vicepremier este Nick Clegg. Cine sunt cei mai importanti membri ai cabinetului de la Londra? BBC face o prezentare succinta a acestora.

Willian Hague, ministru de Externe

Fostul lider al conservatorilor in perioada 1997-2001, William Hague a fost unul dintre consilierii-cheie ai lui David Cameron, fiind vazut vicepreseditnele de facto al partidului. Pana la alegeri a fost ministrul de externe al cabinetului din umbra. La un moment dat, dupa un discurs rostit in 2001, a fost acuzat de xenofobie si rasism chiar si de ziarele cu orientare conservatoire. In 1989 cand a fost ales in parlamentul de la Londra era cel mai tanar parlamentar conservator.

A studiat la Universitatea Oxford, colegiul Magdalen, și a fost ales președinte al asociatiei stundetesti de dezbateri Oxford Union. Si-a continuat studiile in Franța, la INSEAD Business School si a lucrat pentru compania Shell si, ulterior, pentru firma de consultanta in management McKinsey and Co. cameron l-a insarcinat de asemenea cu reconstructia partidului in nordul Angliei. Ca ministru de externe, Hague e hotarat sa formuleze o "politica externa britanica diferita", care are drept prioritate Afghanistanul.

George Osbourne - cancelar, ministru de Finante

Obsourne este unul dintre apropiatii lui David Cameron, iar evolutia sa politica a fost fulminanta odata cu castigarea primului mandate in parlament, in 2001. Provine dintr-o familie aristocrata anglo-irlandeza si a studiat la Oxform, la acelasi colegiu ca si Hague, Magdalen.

La 34 de ani a devenit ministrul de finante din umbra, in 2005, si a avut un rol cheie in Campania electorala, fiind printre cei care au sustinut dezbaterea despre reducerea efectelor recesiunii si a deficitului Marii Britanii. De altfel, echipa Cameron/Osbourne a fost comparata cu cea Blair/Brown. Totusi, a fost considerat de presa britanica veriga slaba a cabinetului din umbra, iar oameni de afaceri britanici il considera lipsit de “background economic sau de business”.

Inainte de a deveni parlamentar, a fost consilier pe agricultura al conservatorilor atunci cand acestia s-au aflat la guvernare, iar mai apoi a fost secretarul politic al acum colegului sau de cabinet, William Hague.

Osbourne a fost acuzat ca ar fi incercat sa ceara o donatie de 50.000 de lire de la magnatul rus Oleg Deripaska, ceea ce ar fi incalcat legea privind donatiile facute de cetatenii straini. O alta controversa legata de numele lui priveste cheltuielile pe care le-a facut si modul in care se pare ca ar fi incercat sa evite impozite privind o proprietate.

Theresa May – ministru de interne si pentru egalitatea de sexe

Este considerata castigatoarea de pana acum a guvernului, prin faptul ca a obtinut postul de ministru de Interne, fiind a doua femeie in aceasta pozitie.In 2002, a fost prima femeie care a devenit lider al conservatorilor, iar mai apoi a avut, in cabinetul din umbra, portofoliile transporturilor si mediului, mai apoi ale culturii, familiei si media,dupa care Cameron i-a atribuit in 2009 portofoliul muncii si pensiilor.

Theresa May is the biggest winner so far in jobs allocated in the new cabinet, becoming only the second woman to hold the post of Home Secretary.

A militat constant pentru o prezenta mai numeroasa a femeilor in primul rand al Partidului Conservator.

Liam Fox – ministrul Apararii

Ca ministru al Apararii din umbra, a criticat modalitatea in care au fost finantate trupele britanice in timpul mandatului lui Gordon Brown. A promis o reviziuire imediata a strategiei de aparare a fortelor armate britanice.

Fox a sustinut invazia in Irak si considera ca prezenta britanica in Afghanistan este necesara. Mai mult, a criticat o serie de aliati NATo pentru ca nu se implica mai mult si nu contribuie la efortul de razboi din sudul si estul Afghanistanului. In privinta Iranului, Fox crede ca forta nu trebuie exclusa pentru a calma ambitiile Teheranului privind armele nucleare.

Atlanticist convins si eurosceptic, el nu vede relevanta unei politici de securitate si aparare europene, care ar stirbi din atributiile NATO si crede ca Alianta Nord-Atlantica trebuie sa sigure securitatea Europei.

Ken Clarke – ministrul Justitiei

A fost caracterizat de David Cameron drept „o figura importanta” cu o „vasta experienta” si a fost ultimul ministru de Finante care a scos Marea Britanie din recesiune in timpul guvernarii lui John Major, in anii `90. Spre deosebire de linia generala, Clarke are viziuni pro-europene, care au dus la pierderea influentei sale in partid la un moment dat, chiar daca a fost in guvern timp de 18 ani, in timpul mandatelor lui Thacher si Major.

Andrew Lansley – ministrul Sanatatii

In anii`90 a condus departamentul de cercetare al conservatorilor si a fost considerat unul dintre ahitectii victoriei surpriza in algeri a conservatorilor, in 1992, o realizare pe care o caracterizeaza drept „realizarea de care este cel mai mandru”. In 1997 a devenit parlamentar, iar esecul la alegerile din 2001 a fost considerat responsabilitatea lui.

Michael Gove – ministrul Educatiei

Fost jurnalist la Times, este unul dintre apropiatii lui Cameron, caruia ii scrie o parte dintre discursuri. A fost anterior presedintele think tank-ului de dreapta Policy Exchange, lansat in 2002, iar in 2005 a devenit parlamentar. Este privit ca apartinand nucleaului tanr si reformist al Partidului Conservator. A declarat ca ar fi fost pregatit sa renunte la postul lui in cabinet pentru a se asigura ca negocierile cu liberal-democratii se concretizeaza intr-o coalitie.

Lista completa a membrilor Cabinetului de la Londra si scurte biografii aici.