Noua lege ANI, adoptata miercuri, este "o mare dezamagire", care va slabi ANI inutil, este opinia ambasadorului american Mark Gitenstein, citat de AFP. Romania, una dintre tarile cu cele mai grave practici de coruptie din Uniunea Europeana, a "diluat" puterile agentiei sale de integritate, scrie Reuters despre adoptarea noii legi ANI, pe care AFP o numeste "controversata".

"Se pare ca Senatul a facut niste schimbari care nu erau solicitate prin decizia Curtii Constitutionale si aceste schimbari vor slabi in mod substantial ANI, inutil", a declarat Mark Gitenstein, ambasadorul SUA. "Este o mare dezamagire", a spus el, care a precizat ca agentia are o functie esentiala pentru integritatea procesului politic.

Potrivit Transparency International, citat de Reuters, Romania are, alaturi de Bulgaria si Grecia, cele mai grave practici de coruptie din randul statelor membre UE. Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a declarat pentru Reuters ca, sub noile reguli, averile politicienilor nu vor mai putea fi verificate de cetateni. "Bruxelles-ul va observa cu siguranta asta", a spus Georgescu.

Associated Press, citata de MSN News, mentioneaza faptul ca agentia este criticata pentru ineficienta, incercand mai degraba sa arate ca este preocupata de coruptie in loc sa lupte contra acesteia.

Senatul a adoptat, miercuri, in calitate de camera decizionala, cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca publicarea declaratiilor de avere violeaza dreptul la viata privata. Una dintre cele mai importante modificari aduse de noua formula a legii prevede ca demnitarii care isi completeaza incorect declaratia de avere sau de interese nu vor mai raspunde penal pentru acest lucru.