Un proiect de acord privind adoptiile internationale dintre Statele Unite si Rusia va fi finalizat pana vineri, a declarat comisarul pentru drepturile copiilor din Moscova, Pavel Astakhov, citat de CNN.

In cadrul acordului propus, numarul agentiilor de adoptie americane acreditate in Rusia va fi redus. Doar agentiile care sunt acreditate in SUA, in conformitate cu cerintele conventiei de la Haga privind adoptiile internationale, vor avea permisiunea sa functioneze in Rusia, afirma Astakhov.

In plus, "adoptiile independente" vor fi eliminate in totalitate. Proiectul de acord prevede infiintarea unei organizatii ruso-americane, care va avea autoritatea de a verifica orice familie americana care adopta un copil rus.

Tensiunile dintre Rusia si SUA pe tema adoptiilor au sporit in luna aprilie cand un copil rus in varsta de 8 ani a fost trimis inapoi in tara natala de catre familia americana care il adoptase.

El a fost returnat impreuna cu un bilet in care mama adoptiva isi motiva decizia prin faptul ca baiatul avea probleme de comportament de care nu a fost informata in momentul adoptiei.