Parlamentul francez a votat pentru interzicerea purtarii valului islamic integral,niqab sau burqa, pe care l-a numit "un afront la adresa valorilor natiunii, demnitatii si egalitatii de sanse". Rezolutia fara caracter obligatoriu a fost adoptata in unanimitate, desi 30 de deputati comunisti au parasit sesiunea de voturi in semn de protest, scrie BBC. Legislatia, care va interzice acoperirea completa a fetei in public, va intra in vigoare in cursul acestui an.

Presedintele Nicolas Sarkozy a descris valurile islamice ca fiind opresive pentru femei. Oponentii legii spun ca o astfel de interdictie ar putea indeparta si stigmatiza minoritatea musulmana din Franta. Cel mai inalt organ administrativ - Consiliul de Stat - a sugerat ca legea ar fi neconstitutionala, atentionand inca din luna martie ca o astfel de lege s-ar putea transforma intr-o incalcare a Constitutiei franceze, precum si a Conventiei europeane pentru aparare a drepturilor omului.

Franta este pe cale sa devina a doua tara europeana, dupa Belgia, care va interzice purtarea valului islmaic integral in locurile publice.