Gordon Brown a demisionat din functia de prim-ministru al Marii Britanii si lider al Partidului Laburist. David Cameron, liderul Partidului Conservator, va prelua functia de premier, dupa ce a acceptat invitatia reginei Elisabeta a II-a de forma un nou guvern, informeaza CNN.

Gordon Brown si-a anuntat intentia de a demisiona pe faimoasa Downing Street 10, inainte de a fi condus la Palatul Buckingham, unde a predat in mod oficial demisia Reginei si l-a propus pe liderul Conservator, pentru functia de prim-ministru.

"Demisia mea ca lider al Partidului Muncii va avea efect imediat", a declarat Brown, care tinut sa precizeze ca functia la care a renuntat este "cea de-a doua ca importanta pe care as fi putut-o detine vreodata". Brown a mai declarat ca si-a iubit functia "pentru potentialului sau de a face aceasta tara mai echitabila, mai toleranta, mai verde, mai democratica, mai prospera si mai dreapta."

Gordon Brown a anuntat ca va demisiona din functia de prim-ministru al Marii Britanii, dupa ce laburistii si liberal-democratii au deschis negocierile oficiale pentru formarea unui nou guvern, informeaza BBC. Brown urmeaza sa isi prezinte oficial demisia in fata Reginei Marii Britanii, dupa care va fi succedat de liderul conservator, David Cameron.

Gordon Brown a anuntat anterior ca va demisiona de la sefia Partidului Laburist. Premier al Marii Britanii din 2007, dupa 10 ani petrecuti la conducerea Ministerului Finantelor, Brown a declarat ca vrea ca succesorul sau sa preia functia pana in toamna acestui an. Acesta si-a anuntat intentia de a demisiona in cadrul unei declaratii in care a precizat ca partidul sau va incepe negocierile pentru formarea viitorului guvern cu Liberal Democratii.

Partidul Conservator a castigat alegerile legislative desfasurate pe 6 mai in Marea Britanie, cu 306 mandate, insa fara majoritate absoluta. Partidul Laburist al actualului premier Gordon Brown, care a obtinut 258 de mandate iar Liberal Democratii condusi de Nick Clegg s-au plasat pe pozitia a treia, cu 57 de locuri in noul parlament.