Partidul liberal-democrat, cel de-al treilea partid ca marime din Marea Britanie, a devenit tinta acuzatiilor atat din partea conservatorilor, cat si a laburistilor, dupa ce a negociat cu ambele parti pentru formarea viitorului guvern, relateaza Daily Telegraph. Laburistul David Blunket, fost secretar de stat in Ministerul de Interne, a spus despre liberali-democrati ca se comporta ca "orice prostituata din istorie", in timp ce conservatorii au calificat comportamentul lui Nick Clegg, liderul partidului, drept "sordid".

"Putem avea incredere in liberali-democrati? Se comporta ca orice prostituata din istorie," a spus Blunkett, care si-a indemnat colegii de partid sa accepte o perioada de opozitie in locul unei coalitii nefunctionale, considerand ca cei care se afla intr-o pozitie mai puternica pentru a forma un guvern stabil sunt conservatorii.

Partidul Conservator, condus de David Cameron, a castigat alegerile legislative desfasurate pe 6 mai in Marea Britanie, cu 306 mandate, insa fara majoritate absoluta, devansand Partidul Laburist al actualului premier Gordon Brown, care a obtinut 258 de mandate, conform rezultatelor oficiale finale. Liberal Democratii condusi de Nick Clegg s-au plasat pe pozitia a treia, cu 57 de fotolii in noul parlament.

Negocierile dintre cele trei partide care vor avea loc in urmatoarele 24 de ore vor fi decisive si vor pune capat unei "perioade de criza", potrivit unui membru al Partidului Liberal Democrat.

In cursul zilei de luni au aparut informatii conform carora liberal-democratii, care au negociat zile intregi cu conservatorii, au avut intalniri si cu lideri ai Partidului Laburist, cu care au discutat pe marginea unei eventuale formule de guvernare.

Premierul Gordon Brown, care considera benefica pentru tara o alianta cu liberali-democratii, a anuntat luni ca va demisiona din fruntea partidului laburist, urmand ca un succesor al sau sa fie ales pana in luna septembrie.