Liderul principalului partid de opozitie din Turcia a demisionat luni, dupa ce pe Internet a aparut o inregistrare video in care el apare intretinand relatii sexuale cu o femeie, transmite Reuters. Deniz Baykal a declarat ca este victima unei conspiratii.

Baykal, liderul formatiunii seculariste Partidul Poporului (CHP), a declarat ca partidul de guvernamant AK condus de premierul Recep Tayyip Erdogan "trebuie" sa fi stiut de existenta filmului. "Daca aceasta are un pret, iar pretul este demisia mea din fruntea CHP, sunt gata sa-l platesc", a declarat Baykal.

"Demisia mea nu inseamna ca fug sau cedez. Din contra, inseamna ca lupt", a declarat Baykal in cadrul unei conferinte de presa.

Reuters scrie ca demisia liderului opozitiei a intervenit in contextul in care guvernul se pregateste sa organizeze un referendum national ce vizeaza reformarea Constitutiei. Partidul lui Baykal a amenintat ca va bloca reforma cu ajutorul Curtii Constitutionale.

Filmul ce-l infatiseaza pe Baykal cu o femeie a aparut pe YouTube la sfarsitul saptamanii trecute.

Baykal, care are 71 de ani, conduce CHP din 1992. Criticii sustin ca influenta pe care o avea in CHP impiedica tinerii politicieni sa se afirme si sa atraga voturile turcilor progresisti.

Urmatoarele alegeri generale vor avea loc in Turcia in iulie 2011.