Sarbii au descoperit o groapa comuna in care se afla cadavrele a 250 de etnici albanezi, ucisi in timpul conflictului din 1998-1999 din Kosovo. Informatia a fost facuta publica de procurorul sarb pentru crime de razboi, Vladimir Vukcevici, care a declarat pentru AFP ca mormantul a fost gasit in orasul Raska, din sud-vestul Serbiei, in apropiere de granita cu Kosovo.

Este de asteptat ca exhumarile sa inceapa in curand, dupa ce numarul victimelor a fost estimat plecand de la declaratiile martorilor si de la analiza unor fotografii. "Aceasta este o noua dovada ca Serbia nu se rusineaza de trecutul ei sumbru si este gata sa-i aduca in fata justitiei pe toti cei care au comis crime", indiferent de nationalitatea sau de pozitia lor, a declarat Vukcevici.

Vicepremierul din Kosovo, Rame Manaj, a precizat pentru AFP ca este de parere ca ramasitele a 250-400 de persoane au fost ingropate intr-o alta groapa comunca, langa Raska. "Descoperirea arata ca pare sa existe o determinare din partea Serbiei sa scoata la lumina adevarul", a adaugat acesta.

In timpul conflictului din Kosovo, fortele de securitate controlate de Slobodan Milosevici au transportat cadavrele a sute de civili etnici albanezi in cateva locuri din Serbia, inclusiv in capitala Belgrad, intr-o incercare a de acoperi masacrul si crimele de razboi. In 2001, ramasitele a peste 830 de albanezi kosovari au fost gasite in trei localitati din Serbia.

Peste 700 de cadavre au fost gasite intre timp intr-o groapa comuna, intr-o suburbie a Belgradului. O lista provizorie realizata de un grup comun de lucru Kosovo-Serbia arata ca 1.862 de persoane inca lipsesc, peste 1.000 dintre ele fiind etnici albanezi. In conflictul din Kosovo si-au pierdut viata in jur de 13.000 de oameni, majoritatea etnici albanezi.