Festivitatile dedicate implinirii a 65 de ani de la victoria impotriva nazismului au fost marcate in Rusia cu o amploare fara precedent prin participare si reprezentativitate. Paradele militare s-au desfasurat chiar si in orasele unde asemenea actiuni nu au avut loc niciodata, scrie Vzgliad. Iar acolo unde parazile nu mai sunt o noutate, marsurile s-au dovedit cele mai ample din istorie.

La principala parada, organizata traditional in Piata Rosie, au luat parte armate din peste 10 state. Iar seara, cetatenii Rusiei au avut parte de alta surpriza – un foc de artificii nemaivazut. Potrivit Vzgliad, multi dintre invitatii de seama s-au declarat, dupa incheierea manifestatiilor, fascinati de faptul ca, pentru prima data, au marsaluit umar la umar nu numai trupe rusesti, dar si reprezentantii statelor aliate din al doilea Razboi Mondial.

Pentru prima data, la Parada de la Moscova au participat cele mai noi sisteme de rachete de croaziera Pantzir-C1 si platforme de lansare a rachetelor Topol-M, potrivit RIA Novosti.

Partea mecanizata a Paradei a fost deschisa de masinile folosite in razboi: tancuri T-34 si instalatiile de artilerie SU-100. In Piata Rosie au intrat, apoi, masinile moderne de lupta, inclusiv masinile blindate Tigr si masinile de spionaj Dozor, BTR-80, BMP-3, tancurile T-90A si instalatiile de artilerie MSTA-S.

In sectia de rachete, prin fata invitatilor de seama au defilat masinile de lupta ale sistemelor de rachete Buk M2, Smerch, C-400. Au incheiat parada Iskander-M si Topol-M.

Hu Jintao: Parada a aratat forta de neinvins a poporului rus

Presedintele Chinei, Hu Jintao a declarat, in numele poporului si guvernului tarii sale, ca parada a aratat „forta de neinvins a poporului rus si a armatei ruse”. „Am fost profund impresionat”, a afirmat Hu Jintao, in discutia cu presedintele Rusiei. „Este sarbatoarea noastra comuna”, a subliniat liderul chinez.

Interfax precizeaza ca, in cadrul intalnirii bilaterale, Dmitri Medvedev si Hu Jintao au afisat o pozitie identica vizavi de cel de-al doilea Razboi Mondial, exprimandu-si intentia de contracara tentativele de rescriere a istoriei.

In total, la parazile din intreaga tara au participat peste 100.000 de oameni si aproape 1.500 de unitati de tehnica de lupta moderne si istorice. Acest moment, urmarit de zeci de milioane de rusi, a fost urmat de spectacole in aer liber, iesiri la iarba verde, intalniri cu veteranii.

Oamenii au tinut, la randul lor, sa-si exprime in mod original recunostinta.

Astfel, in capitala, 3.500 de oameni au scris, pe stadionul Sakolniki, cu trupurile lor cuvantul „Multumim!”. Fiecare litera a a avut dimensiunea de 14 pe 24 m si a fost formata din 500 de oameni. La Cita, pe aerodromul acoperit Katan, acelasi cuvant „Multumim” a fost compus de 70 de automobile si 30 de motociclete. Semnul exclamarii a fost alcatuit din cei veniti sa urmareasca spectacolul.

Focul de artificii: la Moscova au fost trase 64 de salve din zece locuri diferite, avand 4.000 de diferente din punct de vedere al formei si coloraturii.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul unional pentru sondarea opiniei publice, 91% dintre locuitorii Rusiei si 87% dintre cei ai Ucrainei considera ca Ziua Victoriei reprezinta sarbatoarea tuturor. Pe de alta parte, 85% dintre rusi si 83% dintre ucraineni au declarat ca vor sarbatori aceasta zi.

Chestionarul a confirmat tentinta semnalata in ultimii ani de experti: tinerii nu sunt inclinati sa vada in 9 Mai sarbatoarea lor: 8% dintre persoanele cu varste intre 18 si 24 de ani sunt de parere ca 9 Mai este sarbatoarea veteranilor.