Violentele ameninta sa escaladeze Grecia, dupa ce in protestele de saptamana trecuta a fost ucisa o femeie gravida. Mii de eleni au amenintat ca sunt gata sa se razbune pe anarhistii care au luat miercuri cu asalt Atena si care au ucis o functionara de la o banca. Cotidianul britanic The Telegraph a publicat ultima convorbire telefonica a fetei, care a fost blocata impreuna cu colegii ei intr-o banca asediata de protestatari.

In timpul violentelor, Angeliki Papathanasopoulou si-a sunat mama, careia i-a spus sa nu se ingrijoreze. "Mama, nu te ingrijora, sunt OK", a sunat apelul format de femeie, in timp ce pe fundal se auzea vacarmul demonstratiilor. "Ei sparg doar bancomatele bancii si usile de sticla de jos. Dar noi suntem in siguranta aici, la al doilea etaj. O sa te sun cand plec de la munca si ajung acasa".

Mama ei, Panayota, nu a mai primit niciun alt telefon. Pentru ca fata ei de 32 de ani, care era insarcinata in patru luni, a fost ucisa alaturi de alti doi colegi. Cei trei angajati si-au pierdut viata dupa ce sediul bancii in care se aflau a fost incendiat de protestatari.

Moartea celor trei functionari din banca - al carei sediu a fost ales de protestatari pentru a simboliza lacomia capitalista - a zguduit intreaga Grecie. Multimi uriase de oameni au participat vineri la inmormantarea fetei, mergand pe jos in spatele sicriului. Tatal sau, Zacharias, un avocat in varsta de 75 de ani, a trebuit sa fie sprijinit de familie, in cursul ceremoniei. Desi aflat in cea mai mare tragedie din viata sa, barbatul le-a spus celor adunati la funeralii ca intregul popor ar trebui sa invete din moartea fiicei sale. "Pot doar sa sper ca moartea ei nu va fi in van. Pot doar sa sper ca va fi o lectie pentru tara noastra, pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai intample niciodata", a spus Zacharias.

Tragedia a avut loc miercuri, cand zeci de mii de greci au protestat fata de masurile de austeritate impuse de guvernul de la Atena, in schimbul pachetului de salvare promis de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International. Au fost cele mai violente manifestatii de la revoltele din iunie 2008. In Atena si-au pierdut viata trei persoane, dupa ce sediul unei banci a fost incendiat.