Rusia a celebrat duminica 65 de ani de la victoria impotriva armatei hitleriste, prin cea mai mare parada militara organizata in epoca post-sovietica, la care au defilat, pentru prima oara, si trupe din fostele tari aliate in cel de-al Doilea Razboi Mondial: Franta, Marea Britanie si SUA.

Le Figaro noteaza ca de la Stalin si pana la Brejnev toti liderii sovietici care au trecut in revista trupele Armatei Rosii de la victoria din 1945 s-ar intoarce in mormant la vederea amplorii manifestatiilor organizate duminica in Piata Rosie.

In momentul in care apar tot mai des semne de dezghet politic la Moscova, la o luna de la semnarea acordului START de dezarmare nucleara cu SUA, Rusia incearca sa puna istoria celui de-al doilea conflict mondial in slujba diplomatiei sale.

Evenimentul a culminat cu prezenta, in acest loc emblematic al memoriei nationale, a trupelor franceze, britanice, americane si poloneze, astazi membre ale NATO, care au defilat alaturi de soldati din 12 tari ex-sovietice.

Parisul a trimis in Rusia regimentul Normandia-Niemen, simbol militar al fraternitatii franco-ruse. Fortele britanice si americane au fost reprezentate de batalionul regimentului de garda al Tarii Galilor si, respectiv, de al doilea batalion al regimentului 18 infanterie, primul care a debarcat in Normandia in 6 iunie 1944.

Parada de la Moscova a fost totusi marcata de cateva absente importante: Barack Obama si premierul britanic Gordon Brown nu au participat, chiar daca un membru al familiei regale a fost asteptat aici. In schimb, a participat presedintele Chinei, Hu Jintao, presedintele polonez ad interim, Bronislaw Komorowski, si cancelarul german Angela Merkel. Sarkozy si-a anulat in ultimul moment vizita la Moscova, din cauza crizei euro, iar Palatul Elysee a declinat propunerea presedintelui Dmitri Medvedev de a discuta, in marja acestor ceremonii, despre proiectul de creare a unui spatiu de securitate colectiva.

Nici cele trei tari baltice nu au fost reprezentate la Moscova. Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei, nu a fost invitat.

Daca Moscova si Kievul se afla in plina luna de miere, presedintii Moldovei si Belarusului, Mihai Ghimpu si Alexandre Lukasenko, nu mai impartasesc aceleasi relatii bune cu fosta putere tutelara. Desi cele doua tari au platit un tribut greu in in razboi, sechelele comunismului raman mai puternice decat amintirea victoriei, noteaza Le Figaro.