David Cameron, liderul partidului Tory, a invitat, oficial, Partidul Liberal –Democrat la guvernare, in discursul pe care l-a sustinut in aceasta dupa-amiaza in Londra. Nick Clegg a afirmat vineri dimineata ca partidul care ar trebui sa deschida negocierea este partidul care a castigat cel mai mare numar de fotolii, respectiv conservatorii.

Tory a castigat cel mai mare numar de fotolii, 302 (36%), insuficient insa pentru a-i asigura majoritatea. David Cameron, liderul albastru, a decis sa nu aleaga din prima zi varianta unui guvern minoritar, ci sa-l invite pe Nick Clegg la discutii.

Cameron a mentionat ca exista divergente de perspective in ceea ce priveste relatia cu EU, pe imigratie si Trident. Insa el a sustinut ca rezultatul va trebui sa fie un compromis. Cu cateva minute mai devreme, Brown sustinuse un discurs in care accepta ca o negociere intre LibDem si Tory sa aiba loc inainte ca el sa deschida negocierile.

UPDATE

Ce vrea Cameron de la dl. Clegg

"Partidul Conservator a obtinut mai multe fotolii decat in oricare alte alegeri in ultimii 80 de ani", si-a inceput David Cameron discursul, prin care urma sa-i invite pe liberal-democrati la discutii. El nu a specificat daca va fi o coalitie oficiala sau o intelegere.Propunerea il gaseste pe Nick Clegg dezamagit de rezultatul slab al partidului galben in alegeri. El este, totusi, intr-o situatie delicata pentru ca ambele partide s-au aratat interesate sa negocieze cu Liberal-Democratii si pentru ca LibDems au mai multe in comun cu Labour.

Tory au obtinut cu doua milioane de voturi in plus fata de laburisti, ceea ce s-a tradus in 304 fotolii, in timp ce laburistii, in cadere, au obtinut 258 de fotolii. Liberal-Democratii au in acest moment 57 si mai sunt de revendicat doua circumscriptii. Insa este prea tarziu pentru Conservatori sa obtina majoritatea. Insa Tory au obtinut o crestere in numarul de fotolii mai mare decat Margaret Thatcher in alegerile din 1979 si "cea mai mare pierdere de fotolii pentru laburisti din oricare dintre alegeri din 1931 incoace", a tinut sa puncteze David Cemaron.

Din punct de vedere al politicilor, LibDems sunt mult mai aproape de Labour, in special cand vine vorba de atitudinea deschisa fata de Uniunea Europeana si imigratie.

Motivand ca Marea Britanie are nevoie de un guvern puternic si decisiv si fluturand ideea interesului national, folosita de toti cei trei in discurile lor de dupa alegeri, Cameron a lansat Liberal-Democratiilor invitatia de a incepe negocierile. Cameron vrea "o schimbare importanta" pentru a scapa de deficit. Acesta i-a multumit lui Nick Clegg pentru declaratia lui de azi, Clegg precizand ca Tory ar trebui sa aiba prima sansa la formarea guvernulu pentru ca au obtinut cel mai mare numar de fotolii.

Ce au si ce nu au in comun

Atat Conservatorii, cat mai ales LibDem isi doresc schimbarea sistemului electoral. Iar Nick Clegg are acum ocazia sa o ceara. David Cameron vorbeste, insa, de "un aranjament" si "mai mult decat un aranjament", insa nu pronunta cuvantul "coalitie" inca. El spune ca vor sa lucreze cu LibDem pentru a solutiona problema datoriei Marii Britanii, "problema sociala profunda si sistemul politic defect".

"Vreau sa fiu clar: nu cred ca un guvern [britanic] trebuie sa dea mai multa putere Uniunii Europene, sa fie slab si ingaduitor in problema imigratiei care trebuie controlata; si apararea tarii trebuie sa ramana puternica", a declarat David Cameron, subliniind diferentele de perspective dintre cele doua partide. El a mai adaugat ca datorita sustinerii mari pe care Tory o are, articolele din manifestul conservator trebuie sa fie respectate.

Enumerand si punctele comune, liderul albastru a enumerat: "avem dorinta comuna sa facem sansele mai egale in aceasta tara" si a mentionat premium-ul pentru elevii din clasele primare pe care LibDems l-a promovat in discursul electoral; economia ecologista; reformarea sistemului de taxe; drepturile civile si anularea de cartile de indentitate initiate de laburisti.

Chiar daca Primul Ministru Gordon Brown a declarat ca David Cameron asi Nick Clegg pot sa-si aloce tot timpul de care au nevoie, el a fost ferm, spunand ca primul ministru este inca laburist si, cand discutiile dintre cele doua partide au esuat, laburistii il invita pe Nick Clegg sa discute aspectele pe care le au in comun.

Discursul lui Nick Clegg se lasa asteptata.