Un grup de avocati islamisti din Egipt au cerut interzicerea cartii "O mie si una de nopti", din cauza "obscenitatilor" pe care le-ar contine, relateaza The Telegraph, in editia electronica.

Povestile clasice ale literaturii universale, in care apar personaje precum Sinbad Marinarul, Aladin, Ali Baba si cei patruzeci de hoti, sunt considerate de acestia drept o incitare la "viciu si pacat".

Solicitarea avocatilor a venit dupa ce autoritatile egiptene au publicat o noua editie a celebrelor povestiri.

"Am fost socat de frazele insultatoare pe care le contine", a declarat Ayman Abdul-Hakim, membru al Lawyers without Shackles, organizatia non-guvernamentala care a depus o plangere la procurorul general al Egiptului prin care cere retragerea noii editii de pe piata si interzicerea totala a cartii.

Abdul-Hakim a sustinut ca este vorba despre "o risipa de bani publici" iar referirile la sex sunt "o chemare la pacat".

Un purtator de cuvant al asociatiei scriitorilor a spus insa ca acesti contestatari se comporta "precum talibanii".

Comitetul egiptean responsabil cu aprobarea publicarii operelor de arta (GOCP) afirma, intr-o declaratie, ca "O mie si una de nopti" reprezinta o mostenire culturala de nepretuit care nu poate fi confiscata de nimeni.

Ahmed Megahed, presedintele comitetului, a precizat ca cererile de interzicere a cartii reprezinta un atac la adresa libertatii de expresie.

"Faptul ca prima editie s-a vandut rapid dupa publicare arata ca egiptenii sunt cititori avizi si nu vor fi influentati de o mana de oameni care profita de Islam pentru a suprima libertatea", a spus el.

Magahed a adaugat ca aceasta editie se bazeaza pe o versiune mai veche care a fost analizata de al-Azhar, cel mai mare institut international de studii sunni, si nu contine nimic imoral.