Gordon Brown ar putea profita de criza institutionala generata de rezultatul alegerilor din Marea Britanie, castigate de conservatorii condusi de David Cameron, care nu detin insa majoritatea fotoliilor din parlament, relateaza Le Monde. Cele mai recente rezultate, difuzate la ora locala 7,15, dupa centralizarea voturilor din 585 de circumscriptii, dintr-un total de 650, indica faptul ca 282 de fotolii au fost castigate de conservatori, 227 de laburisti si 49 de liberal-democrati. Pentru prima oara, un ecologist a castigat un loc in camera comunelor. Partidul de extrema dreapta BNP nu a reusit sa impuna niciun parlamentar.

Alegerile au fost marcate de o prezenta buna, in conditiile in care 65,1% dintre britanici s-au deplasat la urne. In schimb, sute de oameni nu au putut vota din cauza cozilor mari de la urne.

Laburistii doresc un nou mandat de premier

In ciuda acestei infrangeri, daca cifrele se confirma, partizanii lui Gordon Brown au anuntat intentia de a se mentine la putere, printr-o alianta cu liberal-democratii, declansand astfel furia conservatorilor, aflati in opozitie de 13 ani.

"Guvernul laburistilor nu mai autoritatea de a ne guverna tara", a declarat liderul tory, David Cameron.

Absenta unei majoritati absolute ar putea duce la aparitia primului "Parlament blocat" ("hung Parliament") din 1974, analistii apreciind ca vor urma negocieri lungi si dificile cu liberal-democratii, care au realizat un scor sub asteptari, dar raman elementul-cheie in formarea viitorului guvern.

Alianta cu liberalii nu asigura o majoritate absoluta pentru laburisti

Impreuna, laburistii si liberal-democratii ar detine mai multe fotolii decat conservatorii (316), fara a reusi insa sa obtina o majoritate absoluta, potrivit unui exit-poll difuzat de BBC, Sky News si ITV la ora inchiderii urnelor.

Clegg a sugerat, in campania electorala, ca ar putea accepta sa colaboreze cu laburistii, dar nu si cu Gordon Brown.

Mai multi ministri laburisti au lasat imediat sa se inteleaga ca sunt pregatiti sa negocieze cu liberal-democratii. "Evident, suntem gata sa luam in considerare acest lucru", a afirmat Peter Mandelson, numarul doi in Cabinetul Brown.

Pentru a ajunge in Downing Street, Cameron are la dispozitie un acord cu liberal-democratii sau cu micile partide, precum Partidul unionist democrat (partid protestant nord-irlandez), dar ramane si varianta formarii unui guvern minoritar.