Romania va adopta masuri "draconice" de reducere a salariilor pentru a nu ajunge in situatia Greciei, scrie AFP, in timp ce cotidianul Financial Times comenteaza ca masurile anuntate joi de presedintele Traian Basescu vor nemultumi profund sindicatele si opozitia. Atat BBC cat si Financial Times mentioneaza, in materialul dedicat Romaniei, comparatia facuta de Traian Basescu in conferinta de presa, cand a spus despre sectorul bugetar ca este asemanator unui om de 200 de kg care sta pe umerii unuia de 50 de kg, acesta fiind economia.

"Romania, beneficiara unui important program de ajutor din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, a anuntat joi o reducere draconica a salariilor din sectorul public si a pensiilor pentru a evita un derapaj al deficitului asemanator celui cu care se confrunta Grecia", relateaza AFP.

Presa internationala explica faptul ca Romania a fost nevoita sa ia masurile de reducere a fondului de salarii cu 25 la suta si a fondului de pensii cu 15% pentru a primi urmatoarea transa a imprumutului de 20 de miliarde de euro din partea FMI.

Intr-un blog apartinand Wall Street Journal se mentioneaza faptul ca FMI a trimis un comunicat, dupa anuntul facut de presedintele Romaniei, precizand ca "acest pachet a fost dezvoltat de autoritatile romane si nu a fost propus de FMI. Echipa Fondului din Bucuresti il va analiza ca parte a discutiilor care continua".