Guvernul de la Belgrad propune separarea majoritatii sarbe din nordul Kosovo ca solutie pentru a rezolva disputa cu autoritatile albaneze de la Pristina, relateaza publicatia kosovara Koha Ditore, citata de AFP. Ideea, avansata de Ministerul sarb de Externe si presedintia de la Belgrad, ar fi fost deja respinsa de tari precum Franta, Germania si Statele Unite.

"Surse diplomatice din unele tari occidentale au declarat ca, in timpul unor discutii private, au fost informati de inalti oficiali din Serbia ca Belgradul doreste divizarea Kosovo", a precizat publicatia de limba albaneza, citand surse anonime.

Potrivit ziarului, ideea divizarii Kosovo apartine Ministerului de Externe si presedintiei sarbe, iar ea ar fi fost deja respinsa de tari precum Franta, Germania si Statele Unite.

"I-am intrebat pe oficialii sarbi de ce vor sa divizeze Kosovo. Ne-au replicat ca vor sa aiba o situatie de tip win-win in care nici albanezii, nici sarbi nu castiga totul, ci fiecare castiga ceva", au declarat sursele.

Autoritatile albaneze de la Pristina au declarat unilateral independenta provinciei Kosovo in februarie 2008. Kosovo este recunoscuta de 65 de tari, printre care Statele Unite si alte puteri occidentale. Serbia continua sa considere Kosovo provincie sarba si a contestat la ONU decizia declararii unilaterale a independentei.

In nordul provinciei locuiesc aproximativ 40.000 de sarbi, care nu recunosc autoritatile de la Pristina. Ei au taiat relatiile oficiale cu guvernul albanez din Kosovo imediat dupa declararea independentei.