Faisal Shahzad, suspectul de origine pakistaneza arestat de autoritatile americane fiind acuzat ca a adus masina incarcata cu material exploziv in Time Square a primit cetatenia americana in luna aprilie a acestui an, dupa ce a trait ilegal in ultimii 11 ani in Statele Unite, potrivit New York Times.

Shahzad a fost naturalizat ca cetatean american in luna aprilie, in Bridgeport, Connecticut, au declarat marti oficialitatile.

Suspectul a fost retinut de catre autoritatile din New York si anchetatorii FBI pe aeroportul JFK, inj momentul in care acesta se pregatea sa se imbarce intr-un avion spre Dubai.

Anchetatorii sunt convinsi ca Shahzad este barbatul surprins de camera video in apropierea vehiculului in care a fost gasit explozibilul amplasat in apropierea birourilor Viacom, care detin Comedy Central.

Barbatul arunca rapid o privire asupra masinii Nissan Pathfinder, dupa care isi scoate camasa si o arunca intr-un cos de gunoi.

Potrivit anchetatorilor, masina folosita in atacul esuat a fost cumparata in urma cu trei saptamani la un targ de masini din Connecticut, intr-o tranzactie fara acte. Cumparatorul, un barbat cu varsta intre 20-30 de ani, a platit 1.800 de dolari pe masina, dupa care s-a urcat in ea si a plecat.

Miscarea talibanilor pakistanezi Tehrik-e-Taliban a revendicat atacul, insa oficial, nu exista dovezi care sa lege acest atentat de al-Qaeda sau de o alta grupare terorista. Autoritatile americane ancheteaza si o posibila legatura cu scandalul legat de episodul din desenele animate South Park, in care Profetul Mahomed apare intr-un costum de urs, in timpul unui episod difuzat de Comedy Central.

Un grup specializat in analiza revendicarilor teroriste a anuntat duminica seara ca talibanii pakistanezi au difuzat un video in care liderul Hakimullah Mehsud promite noi atacuri impotriva Statelor Unite. (C.C., A.N.)