Politistii din orasul italian Novara au amendat o femeie musulmana deoarece purta traditionalul văl burqa pe strada, acesta fiind, cel mai probabil, primul incident de acest fel petrecut in Italia, transmite AFP. Femeia trebuie sa plateasca amenda de 500 de euro. Ea poate contesta decizia politistilor italieni.

AFP scrie ca femeia, originara din Tunisia, a fost oprita de politisti in timp ce se afla cu sotul sau in fata unui oficiu postal. Sotul femeii a refuzat ca aceasta sa fie perchezitionata de politisti barbati, moment in care a fost chemata o patrula din care facea parte si o politista.

"Politistii au amendat-o luni seara si ea va trebui sa plateasca amenda de 500 de euro", a declarat un reprezentant al politiei municipale, Mauro Franzinelli. "Din cate cunosc, aceasta este prima amenda de acest fel din Italia", a adaugat el, precizand ca femeia poate face recurs la decizie.

Potrivit declaratiilor oficialului, Primaria din Novara in adoptat in ianuarie un decret ce interzice purtarea valului musulman in locuri publice. Localitatea Novara, aflata in regiunea nord-estica Piemont, este un fief al Ligii Nordului, care se opune imigratiei. Liga este un partener cheie in guvernul lui Silvio Berlusconi.

Acoperirea in public a fetei cu val sau cu casca a fost interzisa in Italia in 1975.

Vicepresedinta Parlamentului European a cerut duminica interzicerea purtarii vălului musulman in intreaga Europa. Silvana Koch-Mehrin a afirmat ca burqa este un atac asupra drepturilor femeilor.

Solicitarea politicianului german a venit la doar cateva zile dupa ce Camera inferioara a Parlamentului belgian a aprobat o lege care interzice purtarea in public a vălului islamic si a altor obiecte de imbracaminte care acopera fata femeilor.