Un politician democrat, membru al Camerei Reprezentantilor de la Washington, a cerut arestarea presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, aflat in vizita la New York, relateaza pagina online The Hill. Steve Israel, care reprezinta statul New York in Congres, a afirmat ca liderul iranian ar trebui arestat in Statele Unite si judecat pentru crime de razboi.

Liderul de la Teheran participa, in metropola americana, la lucrarile summit-ului nuclear desfasurat la Organizatia Natiunilor Unite.

Israel vrea sa profite de prezenta lui Ahmadinejad la New York pentru a solicita arestarea sa: "N-ar trebui sa existe doar proteste impotriva sa in NYC. Ahmadinejad ar trebui arestat si judecat sub acuzatia de instigare pentru a comite genocid".

Politicianul american a afirmat ca Ahmadinejad ar trebui judecat potrivit Articolului 3 din Conventia ONU privind prevenirea si pedepsirea genocidului, care incrimineaza "instigarea la comiterea de genocid".

"Presedintele Ahmadinejad nu este pur si simplu un comentator ale carui cuvinte pot fi respinse. El este liderul unei tari care dezvolta arme nucleare", a spus congresmanul, adaugand: "Ahmadinejad a cerut distrugerea Israelului si a poporului sau. Instigarea la genocid este un act ce se pedepseste si, in loc sa-i dam o tribuna pentru a tine discursuri la ONU, ar trebui judecat".

Luni, presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a cerut pedepsirea statelor care ameninta cu folosirea armei atomice, intr-o referire clara la noua strategie nucleara a Statelor Unite ale Americii publicata luna trecuta. Delegatiile SUA, Marii Britanii si Frantei, precum si ale altor tari, inclusiv Romania, au parasit sala Adunarii generale a ONU in timpul discursului presedintelui iranian.